Ortodonti ( Diş Teli )
Ortodonti; diş, çene ve yüz düzensizliklerini önleyen, teşhis ve tedavi eden diş hekimliği alanıdır.
Ortodontik Tedavi Nedir?
Ortodontinin amacı, en temelde ortodontik problemin meydana gelmesini önlemektir. Problem meydana gelmiş ise bu problemi tedavi etmek, kalıcı bir fonksiyon ve estetik kazandırmaktır. Ortodontik sorunların düzeltilmesi sadece kozmetik amaçlı veya özgüveni artırmakla ilgili değildir; çok önemli diş sağlığı nedenleri de vardır.
- Çarpık veya üst üste binen dişlerin temizlenmesi zordur, bu da diş çürüğü ve diş eti hastalığı için risk oluşturmaktadır.
- Üst ve alt dişlerin birbiriyle tam uyumlu olmadığı durumlarda, diş eti dokunuza ve çevresindeki kemiğe aşırı stres ve yük gelerek çiğneme ve konuşma güçlüğüne neden olmaktadır ve tedavisi zor problemlere yol açmaktadır.
- Ön dişlerin çok ileride veya geride olduğu durumlarda bazı sesler doğru telaffuz edilemez ve konuşma problemleri ortaya çıkar.
Çene ve diş gelişiminde oluşan problemler ilgili olarak farklı nedenler bulunmaktadır. Genetik(kalıtsal) faktörler çeşitli problemlere neden olabilir. Genetik (kalıtsal) bozukluklar arasında; çene büyüme problemleri, doğuştan eksik dişler, ekstra dişler, kalabalık veya çıkıntılı dişler, aralık problemleri bulunmaktadır.
Ortodontik problemlerin oluşmasında genetik faktörler kadar çevresel faktörler de etkilidir.
- Ağız solunumu yapmak
- Parmak veya dudak emmek
- Tırnak yemek
- Kalem ısırmak
- Uzun süre biberon ve emzik kullanmak
- Kazalar
- Belirli diş hastalığı türleri gibi etkiler de ortodontik tedavi ye ihtiyaç duymanıza neden olabilmektedir.
Çocuklar 7 yaşından itibaren ortodonti uzmanı hekim tarafından muayene edilmelidir. Dişlerde ters kapanış, çeneyi bir tarafa doğru kapatma veya çene darlığı gibi problemler erken teşhis edilip tedavi edildiğinde daha başarılı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
Diş ve dişi saran çevre dokular sağlıklı olduğu müddetçe ortodontik tedavi uygulanabilmektedir. Hastanın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Tedavi yöntemine uzmanı hekim tarafından hasta ile birlikte karar verilmektedir.
Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Tedavinin toplam süresi, tedavi edilmesi gereken probleme, hastanın metabolizmasına, hastanın randevu uyumuna ve hekimin becerisine bağlıdır. Dişler çok küçük miktarlarda hareket ettikleri için tedavi ortalama 1,5-2 yıl sürebilmektedir.
Uygulama seansı ve ara seanslar kesinlikle ağrısız ve basittir. Ancak, teller ilk takıldığında yanaklarda yaralar oluşabilmektedir. Bu yaralar 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer ve genellikle tekrar oluşmaz.
Ortodontik Tedavi Süresince Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ortodontik tedavilerde süresinin uzun olması, hastalarda ağız bakımı konusunda düzensizliğe sebep olmaktadır. Bu durum, hem tedavi sürecini hem de tedavi sonrası süreci olumsuz etkilemektedir. Tel tedavisi yapılan hastaların ağız hijyenlerine, dişlerin temizlenmesine,diş etlerinin korunmasına, diğer hastalardan daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Hastalar teller takıldıktan sonra dişlerini daha özenli ve ayrıntılı fırçalamalı, arayüz bakımı yapmalıdır. Ağız hijyeninin kötü olduğu durumlarda dişlerde çürükler, renklenmeler oluşmakta ve tedavi süresi uzamaktadır. Teller çıkarıldıktan sonra ağız hijyenine yeterince dikkat etmeyen pek çok hastada yeni çürükler ya da farklı problemler oluşabilmektedir.
Diş Tellerini Nasıl Koruyabilirim?
- Tellerin sabitlendiği braket dediğimiz aparatlar, tedavi boyunca zarar görmeden dişlerin üzerinde kalmalıdır.
- Tellerin kırılmasına sebep olabilecek sert yiyeceklerden uzak durmak gerekir . Sert gıdalar (elma,armut gibi) tüketilirken ısırıp koparılarak değil, keserek yenmelidir.
- Özellikle erik, zeytin gibi çekirdekli gıdaların çekirdeği dışarıda ayrıldıktan sonra tüketilmelidir. Çekirdekli gıdalar çekirdeğiyle birlikte ağza atılmamalıdır.
- Asitli içecekler içilmemelidir.
- Sakız, lokum gibi yapışkan şeylerden uzak durulmalıdır.
- Yiyecekler küçük lokmalar şeklinde tüketilmelidir.
Ortodontik Tedavi Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Dişlerimiz ömür boyu hareketlidir, çiğneme kuvvetlerinin etkisiyle hiç ortodontik tedavi görmemiş kişiler de bile ileri yaşlarda dişlerinde çapraşıklık oluşabilmektedir. Tedavi sonrası ise dişlerin yeni pozisyonlarına alışması ve etrafında iyi bir kemik desteğinin oluşması uzun zaman alır. Bu yüzden teller çıkarıldıktan sonra tekrar bozulma riskini ortadan kaldırmak için pekiştirme işlemi yapılmalıdır. Bu amaçla dişlerin arkasına ince teller yapıştırılabilmekte ya da hastaya takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar verilebilmektedir.
Ortodonti Fiyatı Ne Kadardır?
Ortodontik tedavi fiyatları her hasta için farklılık göstermektedir. Her hastada ihtiyaç duyulan tedavi farklıdır. Bu yüzden tedavi yöntemi veya tedavide kullanılan araçlar farklılık göstermektedir. Tedavi fiyatı ile ilgili hekimlerimiz tarafından gerekli muayeneniz yapıldıktan sonra detaylı bilgi verilebilmektedir. Kliniğimizde muayene olduktan sonra size en uygun olan tedavi hekimlerimizle birlikte planlanabilmektedir.
Ortodontik Tedavi Uygulama Aşamaları Nelerdir?
Aşama 1: Tedavi Öncesi Muayene
İlk olarak Uzman hekim tarafından, hastanın muayenesi gerçekleştirilmekte ve gerekli incelemeler yapılmaktadır. Yapılan muayene sonucunda, hastaya uygun tedavi hakkında bilgi verilmektedir.
Aşama 2: Tedaviye Hazırlık
Tedaviye başlamadan önce ağız hijyenin sağlanması açısından çürük dişleri ve diş eti problemi olan hastaların tedavileri gerçekleştirilmektedir. Gerekli panoramik ve sefalometrik röntgen filmleri çekilmektedir. Hastanın ağız içi ölçümleri ve analizleri yapılmaktadır.
Aşama 3: Tedavi Öncesi İşlemler
Tedavi öncesi gerçekleşen inceleme, görüntüleme, ölçümler ve analizler sonucunda uygun tedavi yöntemine uzmanı hekim tarafından hasta ile birlikte karar verilmektedir. Bazı ortodontik tedavilerde, tedaviye yardımcı olmak amacıyla diş çekimine veya cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu işlemler tedaviye yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Tedavi sonrası dişler arasında boşluk kalmamaktadır.
Aşama 4: Ortodontik Tedavi Süreci
Hekim ile birlikte karar verilen tedavi yönteminin uygulanması ile tedavi süreci başlamış olur. Tedavinin ne kadar süreceği hastanın mevcut durumu, uygulanan yöntem, hastanın randevulara ve gerekli uyarılara dikkat edip etmemesi gibi nedenlerle değişiklik göstermektedir. Tedavinin en verimli şekilde tamamlanabilmesi için hastanın düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle belirli aralıklar ile randevular oluşturulmakta ve bu seanslarda tedavi ile ilgili işlemler ve kontroller yapılmaktadır. Tedavi sürecinde hastanın ağız bakımına azami ölçüde özen göstermesi, diş tellerini korumak için dikkat edilmesi gereken hususlara riayet etmesi gerekir.
Aşama 5: Tedavinin Sonlandırılması
Tedavi tamamlandığında diş telleri çıkarılmaktadır. Teller çıkarıldıktan sonra tekrar bozulma riskini ortadan kaldırmak için pekiştirme işlemi yapılmaktadır. Dişlerin arkasına ince teller yapıştırılabilmekte ya da hastaya takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar verilebilmektedir.